JOWST masken!

Jowst masken

Jeg har lenge hatt lyst på ett LED prosjekt og denne masken passet da perfekt. Jeg skal prøve å forklare hvordan jeg laget den. Her har jeg brukt teknikker som jeg aldri har prøvd før og da spesielt dette med EVA skum. Så om det er noen cosplayere der ute som kan komme med tips til forbedring så vil jeg gjerne høre.

Prosjektet er ikke veldig komplisert, jeg klarte det på første forsøk og som sagt har jeg ikke utført noen av disse teknikkene før.

Det du trenger er
– EVA skum, kjøpte en rull med 2mm tykk skum på panduro for 130 kr.
– LED kjede, type WS2812B Strip LED Lights 5050 RGB – 60 stk pr meter, kjøpt på ebay for omtrent       200 kr.
– LED kontroller, her gikk jeg for NLED ION, kommer tilbake til hvorfor senere. Kostet 37 dollar inkl.        frakt.
– Plastidip eller biltema gummilakk (jeg brukte biltema sin, 150 kr)
– kontaktlim, jeg kjøpte en boks på biltema til 70 kr

I tillegg trenger du noe verktøy, dette hadde jeg fra før, men koster lite hos f.eks biltema eller        jula eller lignende
– Loddebolt
– Limpistol
– Hullpiper, disse hadde jeg ikke fra før, kjøpte dem for 95 kr på biltema.

Det er ikke masse referanse bilder der ute hvor man kan se masken uten lys på, men jeg fant noen og fant fort ut at den hadde mye mer geometri enn jeg husket i hodet. Det var litt avskrekkende, men har en stund hatt lyst til å prøve å lage EVA skum hjelm eller lignende og hvorfor ikke starte her?

Jeg lagde først en versjon i litt tykt papir, det ble endel knoting og klipping og tilpassing, men til slutt fikk jeg en fasong jeg var noenlunde fornøyd med.

Papir modell

Neste steg var å få overført denne masken til skum. jeg har sett noen videoer på youtube av Evil Ted Smith før, han lager rekvisitter av skum til filmindustrien og er utrolig flink til å forklare prosessen. Han viser en teknikk hvor han dekker «utgangspunktet» med aluminiumfolie og dekker det så med gaffateip. Dette ble metoden jeg brukte og, ikke like lett når utgangspunktet er laget av papir og er uten noe særlig struktur, men jeg fikk det til. Så sjekk ut denne videoen på youtube for en dypere forståelse av akkurat dette. Her laget jeg bare maler av halve masken slik at den ble symetrisk.

Begynt å dekke papirmodell med aluminiumsfolie

Teip over folie

 

Når alle malene var klipt ut av denne aluminiumfolie og gaffateip tingen så overførte jeg de til litt stivere papir slik at jeg evt. kan bruke de igjen om nødvendig. Deretter overførte jeg de til EVA skummet og skar det ut.

Jeg har lært at man bør bruke kniv for å få rette kutt, da får man en finere limflate når man skal lime de sammen.
Jeg limte de sammen med kontaktlim, kjøpte ett lite spann på biltema. Her må du være tålmodig og la limen få ordentlig tid til å tørke før du limer de sammen. Noen ganger ble jeg litt for utålmodig og istedenfor å lime delene sammen ble det som om delen var satt sammen med tyggis, og det hang ikke sammen, skapte bare lange klissete tråder mellom delene.
EVA skummet kan varmes med varmepistol eller hårføner og så formes noe for å oppnå øsnket fasong.

Lime sammen utskjæringer av EVA skum

 

På dette tidspunktet var jeg ganske fornøyd med fasongen, men masken er myk og endrer seg stadig, dette kommer jeg tilbake til.

Når selve masken er feerdig er det på tide å lage alle hullene til lysene. Lysene kommer i strimler med satt avstand imellom, jeg valgte 60stk pr meter fordi det så ut som det var mest korrekt, her tror jeg at jeg traff perfekt med originalen, bestilte fem meter av denne.

RGB LED Strip

Led kjeden kan klippes mellom LED pærene (se streken mellom LED’sene på bildet) og loddes sammen igjen med ledning. Så før du begynner å lage hull må du gjøre deg opp en mening om hvordan plasseringen skal være.

Jeg hadde allerede bestemt at jeg skulle bruke NLED ION pixel kontroller. Å styre pixlene (LED’ene) kan gjøres på mange måter, f.eks med arduino som ville vert en hel del billigere.

Grunnen til at jeg valgte ION var fordi denne kontrolleren kommer med enkel programvare som hvem som helst kan lære seg framfor at man må kode inn lyssekvensene som man måtte ha gjort med arduino. Dette er ett dataprogram der man enkelt tegner inn sitt eget led oppsett og klilkker seg frem til hva som skal lyse når osv, det er mulighet å lage flere sekvenser som lagres på kontrolleren, og disse kan man veksle mellom ved hjelp av en knapp på kontrolleren.

RGB led (RGB står for Red Green Blue) er en led som er satt sammen av tre led, altså en rød, en grønn og en blå. når disse tre lysene sammen lyser med forskjellige intensiteter kan de lage hvilken som helst farge, omtrent som når man blander maling. Dvs at en RGB led pære inneholder tre pærer eller kanaler om du vil.

ION pixel kontroller støtter kun opp til 510 kanaler go 510/3 = 170 , dvs at du kan ha maks 170 RGB leds i masken, min maske har akkurat det. Nå har jeg ikke talt alle på originalen, men 170 ser riktig nok ut på min maske.

Nå når du har denne infoen kan du begynne å planlegge plasseringen av lysene, jeg begynte på midten, avstanden mellom de vertikalt er gitt av led stripen selv, mens horisontalt må du prøve å fordele jevnt. Jeg tegnet opp noen guider og tok utgangspunkt i disse.

Nesten halvveis med stempling av hull

Når jeg hadde fått laget første hullet til en strimmel, la jeg strimmelen oppå masken og presset led lysene ned i skummet, dette gav nok innpress til at jeg kunne bruke det som guide for hullpipen.

På hullpipen brukte jeg mest bare pressmakt, prøvde med hammer men fant ut at det var like greit uten. Så da er det bare å være tålmodig og plassere hullene riktig. Jo riktigere du får dette til nå jo enklere blir det når du skal lime lys strimlene på innsiden av masken.

Hullpipe i bruk

 

 

Etter hullene var laget og før lys strimlene kom på lakkerte jeg masken. Jeg googlet litt på EVA foam cosplay paint og kom fram til at de fleste bruker plastidip, dette fordi skummet er såpass mykt og bevegelig at vanlig lakk lett vil sprekke. Plastidip hvis du ikke vet det er en gummilakk som brukes gjerne på felger osv og som er så tjukk at den kan rives av igjen etterpå, ganske fiffig i grunn.

Biltema har sin egen versjon som heter gummilakk og er billigere enn merkevaren så jeg gikk for denne.
Før jeg sprayet den var jeg veldig fornøyd med fasongen på masken, en stund etter også, men så over natten endret formen seg noe, ser ut som lakken påvirker skummet. Her kan kanskje noen cosplayere komme med tips. Mulig dette løser seg når jeg tenker å fore innsiden med enda ett lag skum for å skjerme elektronikken, hvis ikke tenker jeg å lime noe blomsterstreng på innsiden slik at jeg kan bøye og forme masken slik jeg vil.

Før lakkering, prøvemontering av visir

Etter lakkering

Til visiret hadde jeg noe kobber netting liggende som passende overraskende med originalen. Jeg vet ikke hvorfor jeg hadde dette, hvor det kommer fra eller hva det brukes til, så er og vil jeg gjerne høre innspill fra dere om alternativer til dette.

Visiret limte jeg på innsiden med kontaktlim, dette ga  endel ekstra struktur til masken slik at jeg kunne forme den litt mer etter ønske allerede, men tror fortsatt det må blomsterstreng til.

Før jeg begynte limingen av led lysene lagde jeg «lenken» jeg hadde brukt for. Det vil si at jeg klippet opp led strimmelen i de lengder jeg trengte og loddet sammen igjen, husk å teste lysene etter hver lodding slik at du med en gang kan vite hvilken lengde som feiler, om noen.

Lodding av LED

Lage «lenke» av LED

Da er det bare til å begynne å lime de på plass, her brukte jeg pistollim og tålmodighet. begynte med å legge ned strimmelen og lime en av dem på, så arbeidet jeg meeg langs hele strimmelen og passet på at alle traff sine hull.

Her er det viktig å ikke gå for fort, lim en til tre om gangen og la det tørke.

Limpistolen er klar

Litt over halvei

Ferdig med LED plassering

Ferdig

 

Nå er masken din ferdig! eller nesten da.

Du må ta noen valg ang strøm kilde. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke en powerbank, men jeg visste ikke nok om dette da. En RGB led trekker ca 50mA, vi bruker 170 stk, dvs ca 8500mA eller 8.5A. 8.5A er absolutt maks og siden lysene variere seg imellom i lysstyrke osv så er vi mest sannsynlig nærmere 5A, men dette er fortsatt mer enn de fleste powerbanks.

Jeg slapp ikke ideen helt, men etter litt korrespondanse med northern light electronics (som hadde en fantastisk kundeservice forresten) så fikk jeg med meg at usb inntaket på kontrolleren ikke var laget for mer en 1 ampere input. Da må du lodde deg direkte på kontrolleren, så det må jeg uansett, men spørsmålet blir da å bruke Lithium ion batterier (typ, drone, rc biler etc) eller noe annet, kanskje powerbank rett i brettet og ikke via usb porten som følger med.

På bilder og video her bruker jeg USB inngangen med mobilladeren rett i veggen, problemet med å overbruke USB inngangen på denne måten er at den kan ryke og at du da ikke har tilkobling til PC’en lenger når du skal endre eller legge til nye lyssekvenser.

Vel så langt er jeg kommet og jeg vil såklart oppdatere denne artikkelen med mer info når jeg kommer videre i prosjektet.

Det som gjenstår er å programere ønskelige lyssekvenser, Legge ett nytt lage med EVA over elektronikken, rette opp i fasongen på masken og bestemme seg for strømkilde.

Spør i vei om det er noen spørsmål.

 

Skriv en kommentar