Hvordan lage en arkade maskin

Å lage sin egen retro spillmaskin / arkade maskin er overraskende lett og gøy. Den vanligste måten å lage retro spillmaskiner på i dag er ved hjelp av en raspberryPi, og det er slik jeg skal forklare det her.

PS. Hopp til slutten av artikkelen for byggevideo!

Man kan, med samme framgangsmåte som her, lage en komplett arkade maskin / retro spillmaskin med skjerm og fullt kabinett, men for å kunne ta den med seg samt ikke ta opp for mye plass ville jeg lage en konsoll som kunne kobles til tv.

Jeg ville og ha den gode gamle arkade layouten med knapper og joystick, her kan du igjen ta ett valg og kun koble retro snes, nes (NES=NINTENDO ENTERTAINMENT SYSTEM, SNES=SUPERNINTENDO ENTERTAINMENT SYSTEM) eller lignende kontrollere rett i raspberry’en og på den måten ha en retro spillmaskin på størrelse med en lommebok. Men slik jeg har satt det opp nå har jeg fortsatt plass til to usb snes kontrollere på raspberry’en, og kan dermed veksle mellom hva jeg bruker.

 

Det du trenger er:

 • arkade knapper, jeg kjøpte mine på aliexpress for rundt 1$ pr stk, jeg brukte 16 stk
 • Joystick, 2 stk, også fra aliexpress for rundt 4$ pr stk
 • Usb encoder, 2 stk, kjøpte to stk samlet for rundt 10$ fra aliexpress, kommer tilbake til hva dette er.
 • RaspberryPi, kjøpt på tekinkmagasinet for ca 450,-
 • (Kasse fra jula, 130,-)

Ting du også trenger men muligens har:

 • minnekort, min. 16GB og klasse 10
 • hdmi kabel
 • micro usb min. 2Amper

 

Steg 1

Først må man velge hva slags kabinett man vil ha. Du kan google bartop arcade, retropie, raspberry arcade for inspirasjon. Jeg valgte uten skjerm som sagt og fant en perfekt kasse på Jula for 130 kr. Hadde jeg laget en boks selv hadde jeg kanskje laget den lavere og ikke fult så dyp, men bredden var perfekt for mitt prosjekt.

Når knappene skulle plasseres googlet jeg «arcade button layout» og fant fort ut at de fleste arkade maskiner kom med forskjellig layout utifra hvilket spill de inneholdt. Jeg ville ha seks knapper pr spiller siden det er antall knapper på en supernintendo. Spillkonsoller som kom ut senere enn dette fant jeg ut for min del ikke var interesant for en retro spillmaskin.

Valget falt på denne layouten, men man kan såklart velge sin egen:

På beskrivelsen på av knappene på nett stod det at de var gjenget med M25 gjenger, dette målte jeg ikke, men boret 25mm hull, hadde heller ikke større bor. Viser seg at de egentlig var rundt 28mm i diameter så måtte file og spikke litt for å få hullene store nok.

Her hadde jeg glemt at man også trenger «start» og «select» knapp, men jeg hadde bestilt de i utgangspunktet, så trengte kunne bore to ekstra hull senere i prosessen. Og neste gang velger jeg kanskje litt forskjellige farger pr. spiller, da jeg synes samme farge kanskje ble litt kjedelig. Tanken var at hver spiller skulle få sin egen farge.

Disse arkade knappene er gjenget på undersiden så montering foregår ved at du setter de hullet og skrur på medfølgende plastmutter på undersiden.

Knappene kommer med en såkalt «micro switch», det er selve bryteren. den må «klipses» på under hver knapp.

Og da kommer vi til punkt 2 som er koblinger.

Steg 2:

For at raspberry’en (som er en liten datamaskin, det kommer vi tilbake til) skal forstå tastetrykkene fra knapper og joystick må de gjennom en encoder. Mye av resursene der ute på bygging av arkade maskiner er amerikanske, og de bruker veldig ofte en encoder som heter IPac som vistnok er veldig god. Jeg undersøkte litt og fant ut at med frakt og moms så ville denne koste meg mer enn alt det andre i dette prosjektet til sammen. Jeg fant på aliexpress en forholdsvis billig encoder, to stk(en for hver spiller) for ca 10 dollar tilsammen med ledninger. Fant veldig lite resurser og reviews av denne, men tenkte det var verdt er forsøk. Tilbakemeldingene på aliexpress var ihvertfall positive. Og etter å ha brukt den kan jeg anbefale den hundre prosent. Skal du finne de på ali så heter de «ZERO DELAY USB ENCODER».

De leveres med ledninger klar med kabelsko så her er det plug and play. Bare pass på å be om rette kabelsko ift til dine knapper da det tydeligvis er to forskjellige typer som går igjen her. Jeg fikk ett sett av hver, men trengte kun å utvide de som var for små med ett skrujern.

I ene enden av de medfølgende kablene er det to kabelsko som skal på knappen og en plugg som skal i encoderen. På slike knapper og de fleste andre er det tre kontakter, en er jord (COM) og de to andre er merket med NO, «normally open» og NC, «normally closed». Vi skal bruke NO, da er knappen av til den blir trykket på. Kobler du til NC vil det registreres som knapper er trykt inn hele tiden helt til den faktisk blir trykket på og da registrere det som den ikke blir trykket på. Så NORMALLY OPEN skal vi ha, som vil si at knappen ikke registrerer noe tasting før den blir trykket på.

Andre enden av ledningen skal som sagt i encoderen, her er det likegyldig hvor du setter dem så lenge du holder de to spillerne adskilt til hvert sitt brett. Du må obligatorisk konfigurere knappene når du starter arkademaskinen din uansett.

OBS! her merket jeg, kanskje det har med at de to encoderene har samme navn eller noe, at jeg ikke fikk konfigurert dem hver for seg. Dvs at når jeg konfigurerte den ene så ble det tull med den andre fordi knappene ikke var plassert på samme plass på encoder brettet. Løsning var å koble de make på begge brett. At samme knapper gikk til samme påkoblingspunkt på hvert sitt brett. På denne måten ble det nok å konfigurere en spiller og så virket det på begge.

Jeg brukte dobbeltsidig tape og limte encoderene på innsiden av lokket, se bildet.

OBS! Her er det lurt å tenke på at alle ledningene ut fra knappene skal ende opp på samme brett. så orienter knsppene der etter. som på bildet her, den gule øverst til venstre; burde kanskje vært snudd 180grader?

Sammen med encoderen får du en til ledning som plugges i brettet og har usb i andre enden. USB’en kobles i rasbperry’en. For å se om alt virket koblet jeg usb kabelen fra encoderen inn i PC’en min og der poppet den opp som «game controller» umiddelbart og leste all inputen jeg ga. Så som sagt var dette veldig plug and play, og hvis du gir deg her så har du ihvertfall laget en kul joystick til pc’en din.

Steg 3, RaspberryPI

Hva er raspberry PI? Raspberry PI er en liten «Ettkortsdatamaskin» på størrelse med en lommebok.

Den ble utviklet for å inspirere blant andre barn til å leke seg med koding osv. Og den blir brukt i all slags prosjekter, for mange til å nevne her. Google gjerne «RaspberryPi projects» for å se mangfoldet og bli inspirert.

Men altså, det er en datamaskin, relativt kraftig og, for 400 kr, med 4 usb innganger og hdmi utgang. Den nye versjonen nå har innebygd WiFi og bluetooth, dette var tidligere ekstra komponenter utenom, men nå gjør det arbeidet enklere og åpner for flere prosjekter. Det eneste den mangler er innebygd lagring, men den har minnekortleser istedet.

Den krever micro USB som helst er over 2 amper, dette kan du kjøpe utenom eller bare bruker mobil lader eller en annen lader du har liggende, det står på de hvor mange amper de leverer.

Til raspberry er det laget et program som heter retropie, dette er en emulator som kan lese gamle «ROM’S» som det heter, det er programmene som i gamle dager lå på f.eks nintendo eller sega kassettene. Hvordan retroPi installeres er det nok av resurser på på Internett og det kommer jeg ikke til å gå inn på her, det er enkelt og greit og gjøres på pc og inn på minnekortet som senere settes i maskinen. Søk på google etter «retropi» og «gamewizard»

Litt av grunne til å ikke gå inn på det her har med eierskap til spill å gjøre, i de aller fleste tilfeller er det piratkopiering av spill og vi kan ikke oppfordre til det. Vi kan bare si at vi oppfordrer alle til å kjøpe de spillene de måtte ønske å ha på sin maskin.

Steg 4, ENJOY

Nå er alt installert og da gjenstår bare å koble de to encoderene til raspberry via usb, hdmi til tv og strøm til micro usb. Som sagt sitter du igjen med to ledige usb porter som du kan koble gamle snes eller nes kontrollere til i tillegg om du vil, det er planen min. Nå kjører jeg NES, SNES og SEGA genesis på min og det er akkurat nok for min del.

En ting til som jeg skal nevne er at jeg kjøpte ett sett med små stempler, hele alfabetet pluss endel tegn, på «flying tiger» for en stund tilbake, de hadde enda ikke kommet i bruk men passet perfekt når jeg skulle navngi knappene. Anbefales. ellers er det bare å dekorere som du vil og ha det gøy.

Se video nederst.

 

 

Én kommentar

 1. Avatar Kathlene 6. mars 201922:56

  Essentially the most stubborn superstitions although are easily directed loading with a several
  hard emits.

   
  Svar

Skriv en kommentar