Arduino, en introduksjon.

Hva er arduino?

Ett enkelt svar er; en mikrokontroller. Men det svaret er ikke i nærheten av å forklare hvilke muligheter arduino byr på.Jeg skal prøve å forklare dette på en veldig forenklet måte, går ikke i dybden her men skal kun prøve å gi en forståelse for mulighetene den gir deg.

Mikrokontrollere er over alt rundt oss hele tiden, det er en mikrokontroller som skifter hvordan hodelykten din skal lyse utifra hvor mange ganger du har trykket på knappen. Det er mikrokontrollere som styrer lekene til ungen din, og spiller av forskjellige melodier og lyder utifra hvilken knapper de trykker på.

Mikrokontrollere kan programmeres til en utenkelig mengde ting, det er kun fantasien som setter grenser.

For kommersielle produkter så lages det spesifikke kretskort med mikrokontrollere til den gitte applikasjonen, det er her Arduino skiller seg ut. Arduino har flere inn og ut porter slik at du selv kan velge hva du skal koble til og hvordan Arduino skal reagere. Dette gjør den perfekt for prototyping.

La oss si du vil lage ett alarm system, da kan du enkelt koble en bevegelses sensor og en LED pære til Arduino og skrive ett program som sier at når bevegelse er registrert skal LED pæren lyse.

Her er det kun fantasien som setter grenser. Sensorer er blitt billigere og billigere de siste årene, noe som tillater prototyping av svært avanserte systemer for nesten ingen utgifter. Å skulle forklare alle muligheter blir derfor umulig. Du, kan lage værstasjon som rapportere til PC’en, enten via kabel eller internett, du kan lage kunst og lysinstallasjoner, du kan lage «wearables»(klær og andre gadgets) som lyser eller registrerer bevegelser o.l, smarthus,  og listen fortsetter til roboter, droner osv. Selv har jeg laget en selvbalanserende robot, en kamera stabilisator og flere andre små LED/sensor prosjekter.

Det finnes flere typer arduinobrett, der Arduino UNO er den mest brukte. Bildet under viser, fra venstre til høyre; ArduinoMega, ArduinoUNO og ArduinoNANO.

ArduinoMEGA, ArduinoUNO, ArduinoNANO

 

Men alle typene har fordeler med seg utifra hva du skal bruke den til. Arduino er laget under «åpen kilde», noe som betyr at alt av info ift til hvordan den er laget er åpen for alle, slik at alle kan lage forbedringer eller lage sin egen. Derfor kan du finne uoriginale brett til under 20 kr stk. Disse gjør jobben like godt som de originale, men for at dette skal fortsette å utvikle seg så anbefaler vi å kjøpe de originale slik at de får økonomi til å fortsette sitt fantastiske arbeid.

Arduino må programmeres til å gjøre den jobben du ønsker, det er her de fleste blir skremt fordi programmering virker vanskelig for noen som ikke kan det. Selv kan jeg lite om programmering men har laget mange prosjekter. Det aller meste du kan komme på å lage har nok noen laget før deg, eller noe lignende bare med andre inn og outputs, så derfor kan du være sikker på å finne resurser og gjerne ferdige programmer på internett slik at du kan konsentrere deg om konstruksjonen i seg selv. Google er din venn i dette tilfelle. Du programmerer i Arduino program på pc og overfører programmet til brikken via USB.

Arduino er Lego for voksne, kjøp ett startsett med noen sensorer, led lys, høyttalere osv inkludert og sett i gang. Etterhvert som du jobber med Arduino vil du få bedre forståelse og fantasi for hva du kan lage med den. Legger ved noen bilder på slutten her til inspirasjon og lover noen Arduino DIY artikler framover.

Arduino MEGA, Ekstra mange in og outputs, som oftest for spesielle applikasjoner der det er nødvendig.

Arduino UNO, den mest allsidige som passer til de aller fleste prosjekter. Perfekt utgangspunkt for en nybegynner.

Arduino NANO. Liten og praktisk hvis du skal ferdigstille en prosjekt. men her må du lodde deg på punktene, noe som gjør den mindre brukervennlig for testing og prøving.

Noen eksempler på sensorer som finnes:

To typer display som kan vise akkurat hva du programmerer dem til. Temperatur? Klokke? Hva som helst.

Servo motor. Brukes i roboter, droner eller andre prosjekter der du skal få ut noe bevegelse.

RFID leser med kort og nøkkelring. Brukes ofte i adgangskontroll. Brukes i på treningsenter, skiheiser, busskort osv. Du har garantert vært borti en sli ved en eller annen anledning.

Luftfuktighetssensor. Kan brukes i vær stasjoner, eller kanskje en innretning som overvåker for høy luftfuktighet ved lekkasjer eller lignende?

Bevegelses-sensor til venstre, brukes i alarm systemer bl.a. Og rele til høyre som kan brukes til å f.eks lage smart-hus eller generelt slå av og på strøm til forskjellige applikasjoner

 

Skriv en kommentar