3d Scanning med X-box Kinect

X-box kinect ble aldri noe stor suksess for microsoft som spilltilbehør, men den var elsket av hackere som fant mange måter å utnytte potensialet i den på. Jeg fikk med en kinect når jeg kjøpte xbox one for noen år siden og den ble omtrent aldri brukt.

Men med tiden har jeg, på internett, flere ganger kommet over poster der kinect har blitt brukt til 3d scanning og tenkte at dette måtte jeg forsøke selv.

Her kommer litt av mine erfaringer.

 

V1 vs V2:

Kinecct v2 nederst og v1 øverst

 

Jeg fikk min kinect med når jeg kjøpte xbox one. Dette vil si at jeg hadde V2 kinect, den er litt mer firkantet og en V1 og ser ut som dette:

Kinect v2

Denne hadde ikke USB så jeg gikk hen og bestilte en adapter (kinect-PC) på ebay til omtrent 200kr. Lastet ned programvare, les mer om dette lengre nede, og plugget den i. Jeg prøvde flere programvarer, men fikk ikke noe brukbart resultat. Her kan jeg kanskje skylde på meg selv for å ikke ha gjort god nok research. Problemet var at microsoft i V2 hadde oppgradert teknologien, noe som visst gjør den bedre til det den var tenkt til, men ubrukelig til scanning. Jeg hadde ikke sjangs til å få noe resultat ut av det. Og i følge internett ellers så stemmer det, man MÅ ha VERSJON V1 skal man gjøre dette.

Tok meg en tur på finn.no og fant en første generasjon for 200 kr. Disse brukte tydeligvis USB som tilkobling til xbox’en så her var ingen adapter nødvendig. Plugget den i og fikk suksess med en gang. Første generasjon ser slik ut og kom med xbox360

Kinect v1

 

Programvare

Det er flere programmer som kan brukes til dette, jeg har prøvd ut noen av de som ser ut til å være de mest populære, tar gjerne i mot tips i kommentarfeltet hvis noen har noen flere alternativer.

Microsoft 3Dscan

Først prøvde jeg microsoft sin egen programvare 3dscan som fåes gratis i windows store. Dette programmet er laget for å brukes sammen med kinect på denne måten. Jeg har enda til gode å få noe brukbart ut av dette, rett og slett ubrukelig. I tillegg påstår de i beskrivelsen at man kan bruke andre generasjons kinect, men dette kan jeg avkrefte og vil gledelig høre hvis noen har klart å få det til.

Kscan

Dette programmet har jeg også hatt litt problemer med å få gode resultat, men når det virker så er det bra. Det er noen videoer på youtube som forklarer steg for steg. Måten det virker på er at man tar en haug med still-bilder av objektet man vil scanne, fra alle vinkler, hvert bilde blir omgjort til en punktsky som man til slutt syr sammen og så gjør programmet dette om til en 3d modell. Jeg opplever at den av og til har problemer med å sette sammen punktskyene og at den blir forvirret. det greie er at man da kan slette de bildene/punktskyene man har problemer med.

En annen ulempe her er at driverene i dette programmet gjør kinect’en min ugjenkjennelig for de andre programmene jeg bruker, eller det andre som jeg endte opp med som favoritt. D.v.s at jeg må av installere og installere Kscan etter behov og bruk.

Men dette programmet blir mitt førstevalg til mindre objekter.

Skanect

Min absolutte favoritt. Her hadde jeg suksess umiddelbart. Installerte programmet og begynte å scanne uten noen hinder. I dette programmet framstår selve scanningen mer som filming ved at man beveger kinect’en som et kamera rundt objektet.

Det er en hake her. Resultatet og kvaliteten overgikk hva jeg forventet så til de grader, men når man eksporterer fra gratis versjonen så er det begrensning på antall polygon’er man får eksportere. Det vil si at man ender opp med en lavoppløst versjon av det man scannet. Full programvare koster rundt en tusenlapp. Det får være opp til hva man syns det er verdt og hvor mye man kommer til å bruke det.

Jeg printet en liten utskrift av den lavoppløste modellen, og når jeg printet i så liten skala så kunne man nesten ikke se den lave oppløsning, se resultat under.

Resultat med Skanect

 

Eksportert fra Skanect gratis versjon, tydelige polygoner, disse vil forsvinne hvis man kjøper fullversjon

Utskrift av lavoppløst eksport fra Skanect.

 

Konklusjonen må være at jeg er ekstremt overrasket over hvor bra resultat man kan få ut av en kinect til 200kr. Jeg hadde ikke ventet meg i nærheten av dette resultatet. Det ser ut som det ikke egner seg så veldig godt til små objekter, men til å scanne f.eks personer så får man virkelig mye for pengene her.

Har du noe erfaring du vil dele ang dette? Skriv gjerne om det i kommentarfeltet.

 

 

 

 

Skriv en kommentar